zondag 13 oktober 2013

De boekenkast van mijn ouders

Indrukken uit je jeugd staan gegrift in het geheugen. De eerste boeken die ik leerde kennen waren de boeken van mijn ouders, tenminste de ruggen ervan. In de door mijn vader gemaakte boekenkast stonden boeken als De Ring van de Profeet en een stevige Encyclopedie. Samen met de atlas waren ze een uitdaging voor mijn leergierigheid en leeshonger. Het begon met de letters op de ruggen, later las ik veel van de boeken, ook de oude meisjesboeken van mijn moeder (in de oude spelling).
De Havank- en Simenon- pockets van Bruna heb ik bijna allemaal gelezen.
Leeftijdsgenoten van mijn ouders zijn hun boeken aan het opruimen, dat merk je in de tweedehands handel. Zo ontmoet ik telkens oude bekenden als ik boekenmarkten afstruin.

oude bekenden op de boekenmarkt :)


Boeken van Godfried Bomans en Simon Carmiggelt stonden thuis in de boekenkast; op school werden ze van de literatuurlijst geweerd (net als Jan Wolkers overigens; die was thuis ook taboe). De verhaaltrant van beide schrijvers is me altijd blijven aanspreken. Ze waren beroemde televisiepersoonlijkheden.
In de rubriek Verhalen van Hond in de Kast heb ik altijd titels van hen voorradig. Worden ze nog gelezen? Ja, en in het geval van Carmiggelt zelfs herdrukt. In november komt er ook een tentoonstelling rond Carmiggelt in het Persmuseum.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten