zondag 10 januari 2016

Op zoek naar een boek, negen tips

Als je op zoek bent naar een speciaal boek kun je op boekenmarkten snuffelen; dat vind ik zelf de meest romantische manier van zoeken. Soms is het aandoenlijk om iemand kraam na kraam dezelfde vraag te horen stellen: "heeft u misschien het boek...?".
Daar zit in ieder geval een sterke wens achter om het betreffende boek te vinden.
Je kunt je zoektocht ook anders aanpakken:

1. Begin dichtbij
Vaak heeft iemand in je directe omgeving het boek; en als je geluk hebt mag je het lenen of hebben.

2. Bezoek de gespecialiseerde boekhandel
Voor gedichtenbundels moet je natuurlijk bij Hond in de Kast zijn; zo zijn er op veel terreinen  gespecialiseerde boekhandels. Op verzoek ga ik voor je aan de slag.
   

3. Zet de computer aan
Begin maar eens de titel te googlen. Dat zet je op het spoor van verkopers van klein tot groot. Bol.com is zo'n grote verkoper, onder wiens vleugels ook nog eens heel veel kleine handelaren hangen. Je ziet ook andere groepen verkopers tevoorschijn komen: antiqbook en boekwinkeltjes en de organisatie waar ik met Hond in de Kast ben aangesloten: boekenverkoper.nl 
Deze drie organisaties noem ik voor het gemak de grote drie.


4. Kijk bij de grote drie
De grote drie hebben prima zoeksystemen; dus als ze het gezochte boek hebben komen de verkopers in beeld. Ze hebben als voordeel dat de handelaren betrouwbaar zijn. Bij boekenverkoper.nl kun je op de site speuren naar het door jou gezochte boek.

5. Marktplaats gebruiken
Op Marktplaats en vergelijkbare verkoop-sites staan erg veel boeken, en de prijzen zijn vaak laag. Dus daar kun je zeker ook zoeken. Werk niet met een gezocht-advertentie, dat trekt ook onbetrouwbare  'verkopers' aan.

6. Ga meteen naar OMERO
Via www.omero.nl  krijg je zodra je een titel hebt ingetikt een overzicht van alle verkopers. De prijzen kun je vergelijken. Dit is mijn grote favoriet.

7. Ga naar de bibliotheek
Bestel het boek en leen het zo vaak je wilt, totdat de bibliotheek het misschien een keertje van de hand doet.

8. Kun je met iemand ruilen?
Dat is zeker het proberen waard op ruil- of durf-te-vragen-sites. Vaak is ruilen zelfs leuker dan kopen.

9. Zet een google-alert aan met de gegevens van het boek dat je zoek. Zodra er ergens op het internet iets opduikt over dat boek krijg je een berichtje in de mailbox.


Veel succes met zoeken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten