zondag 16 oktober 2016

Erkenning voor liedteksten

Bob Dylan verdient de Nobelprijs voor Literatuur; erkenning voor de literaire waarde van liedteksten!
Persoonlijk ben ik door de songteksten uit de popmuziek op het spoor van poëzie gezet. En dat is een grote verdienste van de liedjesschrijvers van de jaren zestig en zeventig. Jongeren kregen op school vooral oude dichters voorgeschoteld die - hoe knap ook - niet aansprekend waren. De passie van onze docenten voor Achterberg en Shakespeare kon ik niet volgen, toen niet. De mysterieuze teksten van Bob Dylan ook niet, maar ze bleven wel doorzingen in mijn hoofd. Ook Donovan en Leonard Cohen schreven duizelingwekkende, poëtische teksten.
Rappers hebben die fakkel overgenomen in de afgelopen 15 tot 20 jaar.


In 2008 begon ik met de serieuze opzet van de boekhandel Hond in de Kast, daarin kregen gedichten de belangrijkste plaats, naast verhalen. Voor liedteksten ruimde ik ook een plaats in, om de betekenis die songteksten voor mezelf en mijn generatie hadden.

De collectie omvat kinderliedjes (Annie M.G. Schmidt als hofleverancier), cabaretliedjes, Liselotte Gerritsen, Stef Bos, themabundels, Willem Wilmink, Huub van der Lubbe, Herman van Veen, Ernst van Altena enz.
Van Bob Dylan heb ik geen enkele titel te koop; die houd ik toch maar zelf...
1 opmerking:

  1. De mooiste parels moet je koesteren, en zeker niet voor de (ever-)zwijnen gooien.

    En dat Bob Dylan nog maar heel lang mag liedjes zingen. En schrijven.

    BeantwoordenVerwijderen