zondag 12 januari 2014

De kracht van voorlezen en voorleven

De wereld heeft verhalen nodig, en mensen die verhalen vertellen.
In één week kwam ik driemaal een boek van de schrijver Daniel Pennac tegen. De Franse leraar-schrijver heeft me geinspireerd met zijn boeken over onderwijs, speciaal over leesonderwijs. Hij heeft beschreven hoe hij louter en alleen door het voorlezen van een volledige roman zijn leerlingen aan het lezen heeft gekregen.Ik geloof in voorlezen en in de kracht die uitgaat van verhalen. Het is een gave om verhalen op het juiste moment bij mensen te brengen. De bibiothecarissen van weleer waren in staat kinderen en volwassenen precies het juiste boek aan te reiken. Docenten hebben nog steeds die taak, vind ik. Als je zo bevoorrecht bent dat je heel veel boeken en verhalen kent, moet je proberen die door te geven. Het voorlezen van een toepasselijk verhaal kan net de juiste snaar bij toekomstige lezers raken.



In mijn eigen boekenkast zag ik vandaag In een adem uit... van Pennac staan. Een vurig pleidooi voor lezen. Hij beschrijft er de Tien onaantastbare rechten van de lezer in, die me erg aanspreken:
1. Het recht om niet te lezen
2. Het recht om bladzijden over te slaan
3. Het recht om een boek niet uit te lezen
4. Het recht om te herlezen
5. Het recht op wat-dan-ook te lezen
6. Het recht op bovaryisme (lezen met rode oortjes)
7. Het recht om waar-dan-ook te lezen
8. Het recht om te grasduinen
9. Het recht om hardop te lezen
10. Het recht om te zwijgen
Daar kun je nog een elfde recht aan toevoegen: het recht om te schrijven.

In Schoolpijn beschrijft Pennac hoe vier leraren hem hebben behoed voor een totaal mislukte schoolcarrière. Door hem niet als slechte leerling te bestempelen, maar juist de talenten in hem te benoemen. Dat boek kwam op de proppen al pratend over een leerling met dyscalculie.

Vandaag heb ik een jeugdboek van Pennac in handen, waarin twee fantastische verhalen staan over Kamo. Het boek heet Kamo en het idee van de eeuw; het gaat over een leerkracht van groep 8 die op Kamo's voorstel de voorbereiding op de de brugklas ter hand neemt. Meester Margerel doet dit iets te voortvarend; hij gaat volledig op in een maanden durend rollenspel. In één adem uitgelezen!
Deze aanrader is te leen of te koop.

2 opmerkingen:

  1. Voorlezen..........is een kunst... een goed verteller heeft zijn hoorders aan zijn lippen.
    En dan de magie die ontstaat door je verbeeldingskracht te laten werken....... het opent nieuwe werelden.

    Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen