donderdag 27 februari 2014

De kracht van verhalen

Hond in de Kast is een gedichtenboekhandel. Er staat hier ruim twaalf strekkende meter aan gedichtenboeken; dat zijn er veel, want de meeste bundels zijn minder dan een cm dik.
Als tweede hoofdcategorie heb ik boeken met verhalen in de collectie; ingegeven door mijn bewondering voor vertellers. De basis voor mijn liefde voor verhalen is op jonge leeftijd gelegd door W.G. van de Hulst, de schrijver van kinderboeken, en door mijn meester op de Zondagsschool die zo prachtig verhalen kon vertellen. De leerkrachten op de Lagere School brachten ook poëzie in ons leven. Dierbare herinneringen heb ik aan Juffrouw Hamerling, mijn grootste didactische voorbeeld. Zij maakte van lezen een spel. Boeken waren schatten, die ik thuis deelde met mijn zus en broers door er eindeloos uit voor te lezen. Verhalen verbinden mensen met elkaar.


Vervolgens werd mijn leeshonger gestild door de schoolbibliotheek; die heb ik volledig uitgelezen. Toen kwamen de Maigrets, Carmiggelts van mijn ouders, de jeugdboeken van mijn moeder (TopNaeff, Leni Saris) en de liefdesromannetjes van de buurvrouw aan bod; verhalen die mijn wereld groter maakten.
Op de HBS (jaja, oma vertelt) kwam de literatuur verplicht op het menu; voor 't eerst werd lezen: moeten lezen. In die tijd hoefden leerlingen nog geen presentaties of boekverslagen te maken, alleen een mondeling eindexamen afleggen. Daar ben ik ook doorheen gekomen, met dank aan de toevallige kennis over het Shakespeare Sonnet. Sindsdien mag ik lezen wat ik wil.

Wat wil ik lezen?
* gedichten en verhalen,
* liedteksten die poëtisch zijn en een verhaal vertellen,
* jeugdboeken (Hotel de Grote L. van Sjoerd Kuyper),
* lijstjes,
* biografieën
* en nog altijd liefdesverhalen...

Vraag: welke aanraders heb je voor de lezers van dit weblog?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten